21.11.2010

Joulun väri


Jouluun valmistautuminen on jo parhaillaan meneillä. Sen huomaa liikkuessaan kaupoissa tai vain kävellessään kaupungilla. Joulukatuja ei ole vielä virallisesti avattu, mutta sangen värikkäät ja vilkkuvat valosarjat rytmittävät kävelyä kaupungilla. Kotiinkin on tipahdellut postin välistä jo jonkin aikaa lelukuvastoja, kirjatarjouksia jne.
*
Yksi varma merkki joulusta ovat perinteiset joulumarkkinat. Niissä saattaa aavistella, mikä tänä jouluna on in ja mikä out. Väriskaala tuppaa kyllä olemaan uskollinen vanhalle traditiolle eli punainen. Perinteisissä markkinoissa kojut pursuavat isoäitien sinappeja, laatikoita, villasukkia, joulukortteja, ovikransseja ja tonttupoikia. Tradition rikkominen muulla väriskaalalla tai perinteistä poikkeavilla tuotteilla on haasteellinen koitos sekä myyjälle että ostajalle.
*

Osallistuin itse tänään joulumarkkinoihin. Kotoisilla joulumarkkinoilla talvisen tunnelman takasi valkoisena hohtava muutaman senttimetrin hangen alku ja hyvin jouluinen tavaratarjonta. Ompelemani, neulomani ja virkkaamani kodin sisustustuotteet olivat väreiltään ja materiaaleiltaan ajattomia kuukaudesta tai juhla-ajasta riippumatta. Minun jouluni oli tämän vuoden joulumarkkinoilla pääosin valkoinen ja pellavainen.

Ei kommentteja: