20.7.2011

Köynnöskasvit pergolaan

Willa Tammiston kuusama (caprifol)

Pergola on valmistunut. Meidän pergolasta tuli kyllä lähinnä japanilainen torii-portti (linnunorsi), paitsi että tämä ei ole punainen. Vaikka ei sekään haittaa, sillä kyseiset portithan ovat puhdistavia portteja; tässä tapauksessa puhdistautumista luonnon temppeliin eli puutarhaan saavuttaessa meditoimaan.

Pergola on muutenkin lähinnä kylkiäisenä muulle rakenteelle kaltevassa puutarhamaastossa olevassa oleskelulavassa. Kyseisestä lavasta alun perin piti tulla pienempi, mutta loppujen lopuksi tanssilavasta hätätilassa se alkaapi käydä. Toisaalta istuttamamme kasvillisuus kasvaa vuosi vuodelta ja muuttaa mittasuhteita. 

Kasvillisuus pergolaan onkin mietityttänyt. Valitsisiko pergolaan kasvamaan köynnösruusua, humalaa,  kärhöjä eli klemaatiksia vai kuusamaa eli caprifolia? Köynnösruusuissa pelkään, että kauriit syövät ne. Tänä vuonna ne ovat popsineet lähes joka ikisen ruusunnupun. Humalasta minulle tulee nostalgisia muistoja mieleen isäni lapsuuden kodin avokuistista. Viime kesänä näin myös Ruotsissa mielenkiintoisen idean punavalkoisiksi maalatuista pitkistä seipäistä, joidenka ympäri humala kasvoi. Kärhöistä eli klematiksesta on meillä jo hyviä kokemuksia. Erilaiset klematikset menestyvät meidän pihassa muutamassa paikassa, joten ne ainakin ovat osoittaneet selviytymiskykynsä. Kuusamaakin kiemurtelee kuistin ja koivun ympärillä. Lähes joka vuosi ne kasvavat komeasti.

Jos sinulla on omakohtaisia kokemuksia jostakin näistä tai vaikkapa kaikista, niin kuulisin mielelläni.  Kasvupaikka on koko päivän melko aurinkoinen ja isot saarnet vain jossain määrin tuovat puolivarjoisuutta. 
Caprifol photo: www.plantagen.com

Humalasalot  photo: www.aspegrenstradgard.net  

Köynnösruusuja photo: www.viherpeukalot.fi  

Ei kommentteja: