21.4.2012

Chicago Botanic Garden

Chicago Botanic Garden 2012 // photo: Willa Tammisto


Tervehdys Suomen arjesta. Tiistaina kotimaahan saavuttu ja suomalaiseen aikatauluun sekä työarkeen on koetettu sopeutua. Jet lag -ilmiö on nyt tullut totiseksi todeksi. Normaaliin rytmiin on yritetty sopeutua heti, mutta työpäivän jälkeen alkuillasta on saattanut iskeä armoton väsy ja olen yrittänyt sinnitellä normaaliin uniaikaan, mutta kas kummaa, vaikka on kauhea väsymys, niin yöllä sitä on alkanut huhuilla jo kello kolme tai neljä, eikä unta enää millään ole saanut. Onneksi kuitenkin suuntaus on näyttänyt olevan aamu aamulta parempaan suuntaan eli joka aamu herääminen on siirtynyt lähemmäksi oikeaa heräämisen ajankohtaa. Tutustuinkin tuohon jet lag -ilmiöön ja totesin täyttävän täysin termin kriteerit aikaisine aamuheräämisine ja päiväaikaisine väsymyksineen. Nyt ymmärrän myös huippu-urheilijoiden siirtymistä kisapaikoista toisiin ja palautumistarvetta ennen vaativia urheilusuorituksia.

Päivitin keväisen kuvan Chicagon Botanic Gardenista, jossa kaikki kauniit kevään ja alkukesän kukkaset olivat loistossaan. Kasvitieteellinen puutarha oli uskomattoman kaunis ja laaja paikka, mitä erilaisimpine puutarhoineneen. Oli japanilaista, englantilaista tai vesiaiheisia puutarhoja, lampia, siltoja, pergoloita jne. Paikkaa ei pysty oikeastaan sanoilla kuvaamaan, vaan itse paikan päällä käyminen valaisisi ihmettelyni ja ihasteluni. Paikka oli muutenkin edullinen kohde, ainoastaan autopaikka maksoi 20$. Sieltäpä poimimme itsekin mahtavia ideoita, joita voi sitten soveltaa skandinaaviseen puutarhaan.

2 kommenttia:

Haltiakummi kirjoitti...

Oi miten ihana kuva, niin pumpulisen lumoavan huumaavaa, toi kuva lähes tuoksuu keväälle! :) Ja tervetuloa takaisin tänne, mihinkä kevät hiipii päivä päivältä ripeämmin!

Tuosta jet lagista sen verran, että itse kun teen epäsäännöllistä vuorotyötä, niin koen jet lagin useita kertoja kuukaudessa, kääntäessäni rytmiä yö-, ilta- ja päivätöiden välillä. Se kyllä tuntuu kropassa, noita sinunkin mainitsemia klo kahden heräämisiä on usein ilta väsymyksestä huolimatta, ja ärsyttävintä on kun yövuorojen jälkeenkin, rytmiä kääntäessä, heräät keskellä yötä nälkään ;)

Willa Tammisto kirjoitti...

Jep, jep. Sitä miettii vähän vielä, että voinko nyt syödä tähän tai tuohon aikaan ja vertaa sitä toisen maan rytmiin.