10.11.2011

Joulun väri 2011 -kyselyn tulos

Iki-ihana suosikkitonttuni, Tonttu Toljanteri www.yle.fi

  • Jos äkkiseltään pitäisi nimetä joulun väri, olisi se melko monella punainen. Monen lapsuusmuistoista nousevat mieleen punaiset tonttulakit, joulupukin punainen nuttu tai ainakin juhla-aterian punaposkiset jouluomenat. Lukijani osallistuivat kyselyyn samanhenkisesti ja kokivat punaisen ykkössuosikikseen!
  • Valkoinen jakoi kärkisijan punaisen kanssa. Monestihan sitä kuulee ihmisten huokailevan, että joulu ei ole joulu ilman valkoista lunta. Kun untuvainen lumitäkki pimeässä talviyössä hohtaa hankella kimeltävistä hiutaleista, on olo jouluisin. Yhtä itsestään selvänä pidetään hohtavan valkoisia lumihiutaleita  tai valkoisia enkeleitä ja kruunukynttilöitä perinteiseen jouluun kuuluvina.
  • Seuraavalle sijalle ylsi kulta. Kulta on niin juhlava, että sitä en omaan saaristolais-maalaisjouluuni paljon ripustelisi. Siinä on mielestäni itselläni yliampumisen vaara, mutta varmaan kaupunkijoulussa se tuo loistoa ja arvokkuutta. 
  • Irtopisteitä jaettiin myös hopealle ja harmaalle. Joku kaipasi listaan vielä jotakin muutakin väriä, mutta ei tarkentanut toivettaan. Näitä edellä mainittuja värejä laittaisin omassa joulussani hillitsemään tunnelmaa räväkämpien tehostevärien kanssa.
  • Tutkimusten mukaan myös vihreä yhdistetään jouluun. Vihreän ainoa oikea pari on mielestäni punainen. Sellaisenaan ne tuovat joulutekstiileissä oikean maalaismaisen joulutunnelman ja herättävät lapsuumuistot joulupöydän kauniista pöytäliinasta ja aina jouluisin piirongin päälle nostetuista kynttilänjaloista.

Ei kommentteja: