17.7.2013

Huutokaupassa ja perinnepäivillä saaristossa

 
 
Olen niin etuoikeutettu (ainakin omasta mielestäni), kun saan nauttia täysillä koko kesän parhaista maisemista ja muusta virikkeisestä kesäisestä annista Turunmaan saaristossa. Sininen meri kimmeltää silmän kantamattomiin, aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, lokit kiljuvat, suolainen meri tuoksuu ja siellä sun täällä näkee iloisia lomailevia ihmisiä Suomesta ja muualta rantautuen paateilla, autoilla ja polkupyörillä saaristokaupunkiin. Elämä on tässä ja nyt omassa paratiisisaaressani.
 
Kesäisin saaristossa saa olla hiljaisuudessa ja rauhassa, mutta on myös runsaasti ohjelmaa tarjolla kaikille ohjelmallista antia leppoisaan oleiluun kaipaaville. On musiikkia, taidetta, elokuvia ja muita tapahtumia. Tunnelma tapahtumissa on rentoa ja rentouttavaa. Mekin päätimme viettää perheenä tänään ohjelmallisen päivän eilisen puutarhapainotteisen päivän jälkeen ja annoimme kitkettäville rikkakasveille yhden lisäpäivän aikaa vallata itselleen lisää alaa ;)
 
Ohjelmallinen päivämme alkoi Nauvon Kirjaisten kylästä, jossa pitkän perinteen jatkumona on aina heinäkuussa järjestetty kyläläisten ja kesäkyläläisten voimin huutokauppa. Ennen huutokauppaa oli jo tarjolla useita kirpputorikojuja, joista saattoi tehdä löytöjä. Munkkikahvilassa oli jatkuvasti pitkä jono. Huutokaupassa oli leppoisa tunnelma. Jos olisi ollut pikkuisen perheautoa enemmän tilaa kuljetuspuolella, olisi kannattanut huutaa antiikkisia huonekaluja pikkurahalla. Vähän jäi harmittamaan, kun 1900-luvun alkupuolelta ollut täysipuinen antiikkisänky meni 15 eurolla ja komea yli 100-vuotias alkuperäiskunnossa ollut klaffilipasto niin ikään parilla kympillä. Mutta yritin suggeroida ajatteluni siihen malliin, että hamsteriksi ei saa ruveta pelkkien hintojen perusteella. Jotkut toiset saavat olla verrattain tyytyväisiä päivän huutoihinsa. Eli näissä huutokaupoissa saattaa tehdä mukavia löytöjä. Itse tyydyin maltilliseen ostamiseen kirpputorikojuista eli löysin kahdet virkatut pellavaiset pikkuliinat yhteensä 2 eurolla. Päivitykseni kuvassa mukana myös poikani löytämä kiva lapsi-koira-aiheinen alkuperäisissä kehyksissä oleva painokuvataulu alle jätskin hinnalla eli 1,50€.

Huutokauppojen jälkeen iltapäivästä suuntasimme seuraavaan saaristokaupungin saareen eli Korppoon kotiseutumuseolle 1700-luvun aikaisille perinnepäiville. Paikalla oli tarjolla työnäytöksiä mm. aidolla kirnulla voin kirnuamista, lampaan villan kehräämistä langaksi ja koivun tuohen valmistamista tarve-esineiksi. Lapset saivat kirmata museoalueen ympärillä pukeutuneina museolta lainattuihin 1700-luvun aikaisiin lastenvaatteisiin. Musiikillista antia tarjosi paikallinen pelimanniyhtye ja mukana sai laulaakin ikivihreitä kesäisiä lauluja, jos niin halusi. Vatsaakin oli ajateltu ja maittavaa lihakeittoa sai syödä edulliseen hintaan kauniista, posliinisista lautasista ulos valkoisilla liinoilla katetuilla pöydillä kuin paremmassa ravintolassa konsanaan.
 
Iltaan on vaipumassa kaunis saaristopäivä. Aurinko paistoi lämpimästi ja seura oli mitä parhainta. Leppoisaa juttelua ja tuttujen tapaamista molemmissa saarissa. Voiko ihminen enempää toivoa lomaltaan ja ylipäätään eloltaan ja ololtaan elämänsä paratiisisaarelaisena.

Ei kommentteja: