13.6.2015

PÄIVÄ PUUTARHASSASininen taivas on ollut ihailtavana lähes koko päivän. Pienet, pumpuliset pilvet ovat ajoittain lipuneet auringon eteen kuin hengähdystauoksi. Aurinko on hellinyt mitä parhaimmalla tavalla kesälomalaisiaan. 

Aamupäivän ohjelmassa oli puuhastelua puutarhan kasvillisuuden kanssa. Olemme todenneet jo pitkässä juoksussa, että alppiruusut viihtyvät pihallamme. Joten tänään yksi, uusi valkoalppiruusu  (Cunningham's Whiteistutettiin laajennukseksi muun alppiruusuperheen jatkoksi. Muut saman alppiruusuperheen jäsenet ovat jo kukintonsa kukkineet, joten tähän päivitykseen ei valitettavasti ole parhaimmassa kukinnassaan olevia kuvia saatavilla. 

Valkoalppiruusut ovat viihtyneet loistavasti aurinkoisella kallion reunamalla, jossa ympärillä on kangasmaastossa mäntyjä ja kanervia. Ne ovat levittäytyneet ja kasvaneet erilaisista talvista huolimatta hyvin. Eivätkä ne onnekseni kelpaa kauriiden herkuksi. Edellä mainittu asia on merkittävä seikka saaristossa, koska niin monen kasvin kohdalla olen jo luovuttanut kauriiden voitoksi. 

Tämän sortin alppiruusuharrastusta perheemme puutarhassa saan kiittää 40-vuotislahjastani appiukolta. Siitä alkoi lähes vuotuinen alppiruusuperheen lisäys. Valkoalppiruusujen lisäksi olemme kokeilleet muitakin lajikkeita. Toinen kiitollinen lajike on jo toukokuussa komean punaisena kukkiva Elviira. Elviira on myös viihtynyt omassa paikassaan aluskasvillisuuden virassa puutarhaan istutettujen koristehavujen kanssa. 

Iltapäivän auringossa opiskelin äitini vanhaa luonnontiedon kirjaa lähes 70 vuoden takaa. Uskomaton määrä tietoutta kansien välissä! Ihailin kaikkia yksityiskohtaisia selityksiä ja taitavasti piirrettyjä kuvituksia - eritoten poikkileikkauskuvia. Mustavalkoinen kirja tietomäärineen lumosi minut täysin. 

Päivityksen loppuun sopii hyvin lainaus lukemastani luonnontieteen kirjasta."Hyvin hoidettu puutarha tuottaa omistajalleen maukkaita hedelmiä, ravitsevia vihanneksia ja mausteita. Jokaisen jolla on käyttökelpoista maata asuntonsa ympärillä, pitäisi perustaa itselleen oma puutarha; se palkitsee vaivan moninkertaisesti, samalla kuin se tarjoaa virkistävää ja kiinnostavaa työskentelyä loma-aikoina." (Kivirikko: Kansakoulun luonnontieto. 1947) Ei kommentteja: