27.3.2013

Tinavati kevättä täynnä


 
Lapsuudesta saakka muistan raeruohon istuttamisen - niin kotona kuin koulussa. Voi sitä työtä heiveröisen ruohon kasvun aikaansaamiseksi. Joskus ruoho onnistui kasvamaan ja jopa parturointia piti tehdä liikaa pituutta vetäneelle ruoholle. Kun jonkinlainen ruohosaavutus oli syntynyt, ei intoa enää riittänyt  ruohon jatkohoitoon. Pikapuoliin keltaisiksi maalatuissa viilipurkeissa makasi surullisen kuivahtanutta nataa.  Useimmin kuitenkin siinä kävi niin, että siemenet joko lilluivat liiassa vedessä tai siemeniä oli kerta kaikkiaan muoviastian pinta-alaan ja massiiviseen multaukseen nähden aivan liian vähän. Eli siinä sitten mustalla aavikolla pari piikkiä yrittivät esittää pääsiäisruohoa.
 
Aikuisena kissanomistajana olen tutustunut kissanruohoon. Sitä on tullut pääsiäisestä riippumatta jonkun kerran kasvatettua Kuningattarelle. Lähinnä kissanruohoa on kasvatettu talviaikaan, kun tuoreesta viherravinnosta on ulkona puutetta. Totuuden nimissä myös pakon sanelemana, etteivät kodin viherkasvit tulisi liian kaljuiksi parturoitua kissan toimesta.
 
Kissanruoho on enemmän minunlaisen ruohonkasvattajan makuun. Se kasvaa sutjakkaasti suihkutuskastelulla muutamassa päivässä huolettomasti ja vankasti. Hyötykäyttökin on lisäplussaa. Kun me ensiksi olemme saaneet nauttia keväisestä, vihertävästä ruohosta silmänruokana, pääsee Kuningatar sitten korjaamaan itse sadon. Jonkinlaisen aasinsillankin pääsiäisen ajan paastoamiseen ja puhdistautumiseen saan kytkettyä kissanruohoon. Ruohon tehtävänähän on puhdistaa luonnollisesti kissan ruoansulatuskanavoja karvoista...
 
Tänä pääsiäisenä istutin ruohon vanhaan tinavatiin. Vati on jokunen vuosi sitten vanhan tavaran kaupasta hankittu koriste-esine, minkä aikoinaan olen puhdistanut ja asettanut koruastiaksi. Ennen istuttamista vuorasin tinavadin foliolla ja tuorekelmulla. Halkaisijaltaan tinavati on 15 cm astia, mihin riitti yksi pikkupussi kissanruohon siemeniä.
 
 
 2 kommenttia:

Muonamiehen mökin Matleena kirjoitti...

Hauska idea tuo kissanruoho! Ja kaunis tinavati sinulla. Hyvää pääsiäistä!

Willa Tammisto kirjoitti...

Kiitos kommentistasi ja hyvää pääsiäistä.