12.1.2014

Lumisadetta ja vanhoja tekstiilejä


Lumivalkoista viikonloppua! Vihdoinkin olemme saaneet puuterinvalkoisen untuvapeitteen mustaan maahan etelässä. Tätä voi nyt sitten kutsua kuluvan talven ensilumeksi tammikuussa 2014. 

Katselen ikkunasta ulos. Par'aikaa ilmassa leijailevat kauniisti keveät, valkoiset hiutaleet. Näyttää heti puhtoisen valkealta. Toisin on ollut tämän pitkän, mustan syksyltä muistuttaneen alkutalven kanssa. Koulussa lapsetkin kysyivät joulun jälkeen, että eikö pitäisi vaihtaa jo vuodenajaksi kevät. Onneksi saimme nyt kaunista valkeata lunta ja pääsemme jonkin aikaa nauttimaan suomalaisesta talvisäästä.

Eilen kiertelin vanhan tavaran kauppoja. Silmieni ohitse lipui monia mielenkiintoisia kohteita. Kauppojakin tuli tehtyä. Tinkimistä kyllä piti harjoittaa oikein kunnolla. Myyjällä oli sellaiset hinnat, että ilman alennusta en olisi tehnyt kauppoja. Myyjä taipui, kun esitin mikä työ oli vielä näiden aarteiden kanssa. Ehkä hän ajatteli, että asiakas tulee kenties toistamiseen, kun taipuu hänen toiveeseensa. 

Virkattu liina oli keltainen ja osin saanut väriä jostakin punaisesta liinastakin. Kotona poistin värinpoistoaineella virkatusta liinasta väriä. Lopputulos on havaittavissa kollaasin vasemmalla puolella. Alkutilanne näkyy kollaasin oikealla puolella. Valkaistumista luonnonvalkeaksi tapahtui. Mutta esille tuli, että virkkaaja oli aikoinaan tehnyt kahdesta eri sävyisestä langasta liinan. Joten ilmeisesti koetan vielä toistamiseen pyörittää liinan pyykkikoneessa. Liinan värjäämisen antiikinharmaaksi tosin päätin jättää väliin, koska lopputulos värinpoiston jälkeen oli luonnollinen. - Nyt vain sitten tulee keksiä liinalle uusi käyttö. Se on todennäköisesti pikkulapsen sängynpeitoksi sopiva. Aika näyttää.

Kolme monogrammeilla ja käsinkoristeluilla ommeltua tyynyliinaa olivat tunkkaiselta haisevia ja niissä oli taitoskohdissa keltaisenharmaat taitokset. Näitä en valkaissut, mutta ihan 95-asteen pesuohjelmalla pesin ne puhtaiksi. Vanhoissa tekstiileissä on se hyvä puoli, että ne kestävät myös järeämmät huoltotoimenpiteet. Lopputulos on kaunis, kuten vasemmanpuolisesta alakuvasta näkyy. Kaikki vanhat liinavaatteet ovat kestäneet hyvin. Ne ovat moitteettomasti pysyneet kuosissaan järeämmänkin konepesun jälkeen. Puhtaan pyykin tuoksu on aivan toinen kuin alkuperäinen, tunkkainen lähtökohta. 

Ei kommentteja: